Pages Navigation Menu

Världens viktigaste hästfoder

se se

Friskare hästar och lägre kostnader med bra vallfoder

Friskare hästar och lägre kostnader med bra vallfoder

Det är viktigt att hästar får rätt grovfoder därför att alla hästar har samma mentala behov av att få äta länge, men de kan ha väldigt olika behov av energi och protein. En ponny med lågt näringsbehov behöver ett grovfoder med lägre näringsinnehåll för att få äta en tillräckligt stor volym. En högpresterande häst kan äta mycket men behöver ändå ett grovfoder med högt näringsinnehåll för att få i sig tillräcklig mängd energi och protein.

Idag har vi forskningsresultat som visar att grovfoder med rätt näringsinnehåll kan täcka hela eller nästan hela hästens foderstat, kompletterat med mineraler.

Nu har det kommit ett nytt faktahäfte från Hästnäringens Nationella Stiftelse och LRF som visar att hästägare har mycket att vinna på att minska användningen av kraftfoder. Med mindre kraftfoder och mera näringsrikt vallfoder blir hästarna friskare och foderkostnaderna lägre. Men det finns ännu ett viktigt skäl till att minska användningen av kraftfoder – det är mer skonsamt för klimatet. Läs mer här och ni kan även ladda ner faktahäftet här!

Sara Muhonen, AgrD