Pages Navigation Menu

Världens viktigaste hästfoder

se se

Snabb egen TS-bestämning

Snabb egen TS-bestämning

Här kommer en informativ video hur man kan göra en snabb egen TS-bestämning! Det går att snabbt bestämma torrsubstanshalten (ts) i gräs med mikrovågsugnen genom torkning, men var försiktig då det lätt börjar brinna! Dela därför upp torkningen i kortare intervaller. De speciella fibertallrikarna (från Ekolag.se) minskar brandrisken och effektiviserar torkningen. Provet ska vara korthackat och det räcker med 10,0 g, men ett så litet prov måste tas ut och blandas med omsorg för att bli representativt. Vågen måste ha minst 0,1 g i upplösning (finns att köpa hos Ekolag.se).

Gör så här: Blanda provet i en plastpåse med luft i, som i videon ovan. Väg upp 10,0 g på ett vanligt hushållspapper på tarerad vågskål (tryck på Tara eller T för att nollställa vågen), sprid sedan ut gräset, placera på fibertallriken och sätt in i mikrovågsugnen. Kör på full effekt i 30 sekunder. Väg ut provet och upprepa 30 s-intervaller i mikrovågsugnen tills vikten inte ändrar sig mer än 0,2 g. Lämna aldrig mikron när den är igång! I videons exempel stannar vikten på 3,3 g, vilket erfarenhetsmässigt motsvarar 32 %.

Filmen hittar ni även under ”Video”!