Pages Navigation Menu

Hästbloggen – allt om grovfoder till hästar

Här bloggar AgrD Sara Muhonen om utfodring och grovfoder till hästar. Har ni frågor eller förslag på vad vi ska ta upp går det bra att maila oss via kontaktsidan.

 

Plasta in på rätt sätt för att få täta balar

Posted by on Jun 17, 2018 in Vallfoder, Vallproduktion | 0 comments

Plasta in på rätt sätt för att få täta balar

När balen ska plastas in är det lämpligt att försträcka plastfilmen ca 70 %; gör två parallella streck med tuschpenna med 10 cm emellan på rullen, när filmen sträckts ska bredden mellan de två sträcken då vara 17-18 cm.           Låt filmlagren överlappa varandra med 55 % för att ge skarvarna den extra tätning som krävs för att effektivt förhindra läckage. Det är även viktigt att vidhäftningen mellan filmlagren är effektiv och att rundbalar förvaras stående, läs mer om det här!     Sara Muhonen, AgrD Källa:...

read more

Rätt körteknik ger bättre balar och högre lönsamhet

Posted by on Maj 31, 2018 in Vallfoder, Vallproduktion | Kommentering avstängd

Rätt körteknik ger bättre balar och högre lönsamhet

För att få en jämn densitet i balen måste strängen vara jämn. Balen får en rak profil och jämn densitet om strängen är något bredare. Om balen till exempel ska vara 1,20 m bred ska strängen vara 1,30–1,40 m bred. Strängens ytterkanter trycks ihop när den matas in i balpressen, vilket kompenserar för att strängen är tunnare ytterst. När balar har rak profil och jämn densitet får de en bra tyngdpunkt och blir därför lättare att hantera.   Att anpassa körhastigheten påverkar också densiteten, kör man för fort får man balar med lägre...

read more

Snittat eller långstråigt grovfoder – gör det skillnad för hästen?

Posted by on Maj 14, 2018 in Beteende, Hälsa, Vallfoder, Vallproduktion | Kommentering avstängd

Snittat eller långstråigt grovfoder – gör det skillnad för hästen?

Inplastat vallfoder till häst är oftast konserverat långstråigt, till andra djurslag är det vanligare att vallfodret snittas eller hackas innan det balas vilket kan underlätta ensileringsprocessen och förbättra lagringsstabiliteten på fodret. I den här studien mättes pH och ättiksyra i träck och träckens partikelstorlek hos tio hästar som i två fyraveckorsperioder fodrades med snittat (7 cm) och långstråigt hösilage från samma vall skördat samma dag. Även hästarnas ättid (min/kg ts (torrsubstans)), tuggfrekvens (tuggor/min) och antal...

read more

Skördetidpunkt viktigast för protein och fiber i rödklöver

Posted by on Apr 29, 2018 in Vallfoder, Vallproduktion | Kommentering avstängd

Skördetidpunkt viktigast för protein och fiber i rödklöver

Rödklöver (Trifolium pratense L.) är proteinrik och relativt odlingssäker. Ju senare utvecklingsstadium desto lägre proteininnehåll och högre fiberinnehåll har rödklövern, vilket beror på att stjälkandelen ökar på bekostnad av bladandelen. I den här studien har fem olika sorters rödklöver skördats vid fem olika skördetidpunkter i södra Sverige. Rödklöversorterna var SW Ares, Nancy, Rozeta, Vicky och Taifun. Skördetidpunkterna var 11 dagar före första skörd (31/5), vid första skörd (11/6), 7 dagar före andra skörd (16/7), vid andra skörd...

read more

Tillsatsmedel för ensileringsprocessen

Posted by on Apr 15, 2018 in Hälsa, Vallfoder, Vallproduktion | Kommentering avstängd

Tillsatsmedel för ensileringsprocessen

Tillsatsmedel eller ensileringsmedel är till för att hjälpa ensileringsprocessen och de kan vara kemiska i form av organiska syror, som till exempel myrsyra, eller biologiska i form av frystorkade mjölksyraproducerande bakterier. Tillsatsmedlen hämmar aktivitet hos oönskade bakterier, svampar, mögel och jäst och hindrar nedbrytningen av näringsämnen. Kemiska tillsatsmedel motverkar tillväxten av oönskade mikroorganismer genom att sänka pH-värdet i grönmassan. Biologiska tillsatsmedel ger ett tillskott av de mjölksyraproducerande bakterierna...

read more

Tillgång till grovfoder i hagen bra för dräktighetsprocenten

Posted by on Mar 31, 2018 in Beteende, Hälsa, Sto & föl, Vallfoder | Kommentering avstängd

Tillgång till grovfoder i hagen bra för dräktighetsprocenten

Att hästar har både näringsmässigt och mentalt ett stort behov av att få äta grovfoder är välkänt och att vara utan tillgång på grovfoder under längre perioder kan innebära allvarlig stress. Hos fölston kan stress ha negativa effekter på brunst och dräktighet. I den här studien delades 100 arabston slumpvis in i två grupper där den ena gruppen fick tillgång till grovfoder och den andra gruppen inte fick tillgång till grovfoder i hagen under dagen. De två grupperna gick i lika stora hagar med tillgång till vatten från klockan nio på morgonen...

read more

Vallfoder buffrar i grovtarmen

Posted by on Mar 16, 2018 in Hälsa, Tarmflora, Vallfoder | Kommentering avstängd

Vallfoder buffrar i grovtarmen

Utfodringsrutinerna kan spela roll för ekosystemet i hästens grovtarm. I den här studien har påverkan på grovtarmsmiljön hos ridhästar i träning undersökts där man jämfört att fodra vallfodret (hö) före kraftfodret (havre) och vice versa. När hästarna utfodrades med vallfodret före kraftfodret istället för tvärtom var träckens pH och träckens buffrande kapacitet högre (Tabell 1). Att fodra vallfodret före kraftfodret innebar även positiva skillnader i träckens kortkedjiga fettsyror: koncentrationen av ättiksyra var högre, propionsyra lägre...

read more

Hygienisk kvalitet i hösilage höst och vår

Posted by on Feb 28, 2018 in Hälsa, Vallfoder, Vallproduktion | Kommentering avstängd

Hygienisk kvalitet i hösilage höst och vår

Att göra hösilage istället för ensilage kan innebära en högre risk för mögeltillväxt i balen. Hösilage är torrare och i inplastat vallfoder med ts-halter uppåt 65-70 % upphör mjölksyrabildningen och risken för mögeltillväxt ökar bland annat på grund av större andel luftporer och högre risk för stickhål på plasten. Ni kan läsa mer om skillnaderna mellan hösilage och ensilage här och här. I den här studien gjordes provtagningar på hösilage på 18 hästgårdar och prover togs både på hösten och efterföljande vår. Även olika metoder för mikrobiella...

read more

Mängden råprotein i grovfoder påverkar hästars insulinsvar

Posted by on Feb 17, 2018 in Hälsa, Prestation, Vallfoder | Kommentering avstängd

Mängden råprotein i grovfoder påverkar hästars insulinsvar

Tidigt skördat grovfoder har ett högt energiinnehåll men även ofta ett högt råproteininnehåll och det verkar som mängden råprotein (rp) i grovfoder kan påverka hästens insulinsvar efter utfodring. I den här studien fodrades 5 travhästar i träning med grovfoder med olika koncentrationer av socker (30-120 g/kg torrsubstans (ts)) och protein (63-107 g smb rp/kg ts). Utfodringen resulterade i ett högt dagligt rp-intag på > 180 g rp/100 kg kroppsvikt (180 g rp = 138 g smältbart rp) och i ett lägre dagligt rp-intag på ≤ 180 g rp/100 kg...

read more

Ha koll på kvoten mellan protein och energi

Posted by on Jan 31, 2018 in Hälsa, Prestation, Vallfoder | 2 comments

Ha koll på kvoten mellan protein och energi

I Sverige anges hästens energibehov i omsättbar energi i enheten megajoule (MJ). Proteinbehovet anges i gram smältbart råprotein och kan ges i relation till energibehovet. Då använder man kvoten gram smältbart råprotein per MJ (g smb rp/MJ). Vuxna hästar behöver minst 6 g smb rp/MJ för att täcka underhållsbehovet av protein. Om man till exempel köper ett grovfoder med lägre kvot än 6 g smb rp/MJ kan man behöva komplettera foderstaten med ett proteinfodermedel. Växande hästars proteinbehov är högre, 13 g smb rp/MJ från 3-4 månaders ålder och...

read more